Nuna Sisoortoq – Natural Hazards of Mudslides and Permafrost Detachment in Sedimentary Environments
Ph.d.-studerende: Steffen Ringsø Nielsen
Institutioner: Danmarks Tekniske Universitet – Arctic DTU; Aarhus Universitet – HydroGeophysics Group; og University of Alaska Fairbanks (UAF)
Formålet med NUNA SISOORTOQ er at bidrage med ny viden angående det stigende antal jordskred, der kommer som følge af tøende permafrost og store mængder nedbør. Gennem projektet samles der viden om permafrostens påvirkning fra forskellige klimatiske variabler såsom regn, overfladetemperatur, solindstråling og vind. Slutproduktet er en kortlægning af den fare, som jordskred udgør mod infrastruktur og mennesker i regionen.
Projektet udføres hovedsageligt mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, grundet at permafrosten der findes i de tre tilstande: sporadisk, diskontinuert og kontinuerligt. Dette giver muligheden for at videreføre resultaterne til andre steder i Grønland, der har samme sedimentologi og permafrosttype.
Første skridt i projektet går ud på at kortlægge jordskred mellem Sisimiut og Kangerlussuaq via satellitbilleder for at samle viden om de forhold i naturen, der skaber rammerne for jordskred. Efterfølgende bruges den indsamlede data til at lave en model over alle de potentielle steder, vi kan forvente jordskred i det undersøgte område. Ud fra den udarbejdede model, kan områder med specifik interesse udpeges til nærmere undersøgelser, hvilket sker med geofysiske metoder. Metoderne der bruges er ‘towed transient electromagnetic method’ (tTEM), hvilket er et system der kan trækkes efter en ATV og snescooter, og gør det muligt at opmåle permafrosten for hele transektet mellem Sisimiut til Kangerlussuaq. Den anden metode er et system af borehuls ‘electric resistivity tomography’ (ERT), som sammen med en vejrstation giver et højt detaljeret billede af permafrostens reaktion ift. klimavariationer.
I den sidste fase af projektet, skal alt indsamlet data bruges til udarbejdelse af et detaljeret kort over den fare, jordskred udgør i lokalområdet. Denne del laves i samarbejde med UAF og Masanti – Sisimiut.
Til feltarbejdet i Sisimiut vil ingeniørstuderende ved DTU blive inddraget, så fremtidens grønlandske ingeniører får kendskab til geofysik, og hvordan det kan bruges i Arktis til at undersøge permafrosten. Der vil blive offentlige fremvisninger af systemet for borgere i Sisimiut og Kangerlussuaq, samt vil der tilbydes et geofysisk undervisningsforløb for KTI i Sisimiut. Alle resultater fra projektet vil blive gjort frit tilgængelige for offentligheden.
Bevilget: DKK 2.635.200