Udgivet 30. august 2024
Der er stor interesse for samarbejde mellem forskere i Grønland, Island og Færøerne.
I sidste uge var omkring 70 forskere og andre repræsentanter fra universiteter, forskningsinstitutter og forskningsråd i Vestnorden samlet i Nordens Hus i Tórshavn til en samarbejdsworkshop.
Workshoppens titel var GLISFO 2024 – Strengthening Regional Ties. Formålet med workshoppen var at styrke forskningssamarbejdet mellem Grønland, Island og Færøerne. De tre lande har et enormt havområde til fælles og arbejder med mange lignende og komplementære emner.
Programmet omfattede oplæg, diskussioner, temaworkshops og netværksarrangementer.
Midler til regional forskning
Forskere fra de tre lande kom i kontakt med andre forskere, der arbejder med lignende emner, og forskere fra andre discipliner.
Flere emner af fælles interesse blev drøftet. Der var diskussioner om, hvordan forskere kan bruge hinandens kompetencer og ressourcer, og hvordan tættere samarbejde kan styrke regionens deltagelse i nordisk og internationalt samarbejde. Der var også stor interesse for en støtteordning, der kan understøtte opbygningen af fælles forskningsprojekter i det vestnordiske.
Samarbejdet fortsætter
Deltagerne i GLISFO-workshoppen var enige om, at samarbejdet om forskning i Vestnorden skulle fortsætte. En biannual konference er ved at blive planlagt, og fælles sessioner i forbindelse med Arctic Circle Assembly i Reykjavík, som afholdes hvert år i oktober, overvejes.
GLISFO-arbejdet er arrangeret af Grønlands Forskningsråd i samarbejde med forskningsrådene på Island og Færøerne og det islandske Arktisk Samarbejdsnetværk. Det færøske forskningsråd var værter for workshoppen, som var den første fælles begivenhed, siden der i 2022 og 2023 blev indgået samarbejdsaftaler mellem de tre forskningsråd.
- Billeder fra GLISFO-workshoppen er tilgængelige her.
- Interview med Rasmus Leander Nielsen, medlem af Grønlands Forskningsråd og lektor ved Nasiffik – Center for udenrigs- og sikkerhedspolitik ved Ilisimatusarfik.
- Interview (på færøsk og engelsk) med Narissa Bax, postdoc ved Grønlands Klimaforskningscenter ved Grønlands Naturinstitut.