Effekten af fysisk træning på glukosetolerance hos grønlandske TBC1D4-tab-af-funktion mutationsbærere
Forskningsleder: Cecilie With, Forskningsassistent, Steno Diabetes Center Grønland.
Øvrige deltagere og tilknyttede institutioner: Professor Jørgen Wojtazewski, Sektionsleder, August Krogh Sektionen for Molekylær Fysiologi, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet; og Professor Marit Eika Jørgensen, Overlæge, Steno Diabetes Center Grønland.
Forskningsområde, formål og forskningsspørgsmål:
Forekomsten af type 2-diabetes i Grønland er tæt forbundet med specifikke grønlandske genetiske variationer. En grønlandsk genetisk variation i TBC1D4-genet er blevet forbundet med en 10 gange højere risiko for at udvikle type 2-diabetes, og omkring 4 % af grønlænderne har to kopier (homozygote) af denne genetiske variant, hvilket betyder at genet er arvet fra begge forældre. De homozygote variantbærere mister TBC1D4-proteinet, men også 50 % af glukosetransportøren (GLUT4) i skeletmuskulaturen. GLUT4 regulerer blodsukkerniveauet resulterer i nedsat glukosetolerance hos disse individer. Motionstræning er kendt for at forbedre glukose tolerance, dels ved at øge indholdet af GLUT4 i skeletmuskulaturen. En nylig undersøgelse viste, at niveauet af selvrapporteret fysisk aktivitet var omvendt forbundet med glukosetolerance hos variantbærerne. Dette tyder på, men beviser ikke, at fysisk aktivitet kan forbedre glukosetolerancen og dermed reducere risikoen for diabetes i denne befolkning. Formålet med denne undersøgelse er således at undersøge effekterne af en træningsintervention på glukosetolerance og de underliggende molekylære mekanismer i grønlandske homozygote TBC1D4-variantbærere. Vi forudser, at denne undersøgelse vil kaste lys over de gavnlige effekter af træningstræning på glukosetolerance og fremme fysisk aktivitet som receptpligtig medicin i arktiske inuit-populationer. Desuden en bedre forståelse af de underliggende molekylære mekanismer kan bidrage til udviklingen af nye farmakologiske behandlinger efterligne de molekylære virkninger af træning, hvilket kunne være nyttigt for dem, der ikke er i stand til at være fysisk aktive. Hovedresultaterne af denne undersøgelse er ændringer i glukosetolerance og ændringer i GLUT4-proteinniveauer i skeletmusklen, som vil blive undersøgt ved at udføre en glukosetolerancetest og udtage muskelbiopsier før og efter træningsperioden. Vi sigter mod at rekruttere en gruppe på 8 variantbærere og en kontrolgruppe på 8 ikke-transportører. Deltagerne vil udføre en 8-ugers højintensiv intervaltræningsprotokol, som kombinerer roning og cykling, og vi forsøger at designe træningsprotokollen, så den kan implementeres i det daglige living, hvilket også vil gøre resultaterne fra denne undersøgelse direkte relevante for forebyggelse og behandlingsvejledninger til den grønlandske befolkning.
Metoder for kompetencebygning i form af inddragelse af samfundet:
I samarbejde med Institut for Sundhed & Natur ønsker vi at udføre en brugerundersøgelse for at få input til træningsinterventionen, og træningsprotokollen vil derefter tilpasses, så den passer ind i deltagernes hverdag, hvilket også medfører, at træningen direkte kan udbredes til befolkningen efter studiets afslutning. Vi håber, at studiet vil bidrage til ny viden om de gavnlige effekter ved fysisk aktivitet på glukosetolerance, som kan anvendes både til forebyggelse og behandling af type 2 diabetes. Da studiet gennemføres ved Steno Diabetes Center Grønland, er der grundlag for at implementere ny viden fra studiet gennem direkte kontakt til borgere.
Metoder til formidling til offentligheden:
Udover den direkte formidling til de relevante patienter (som nævnt ovenfor), ønsker vi at udbrede vores forskning ved bl.a. at deltage i Greenland Science Week, og vi har desuden stor interesse i at komme ud of fortælle om projektet og formidle vores viden om de gavnlige effekter ved fysisk aktivitet på lokale skoler og gymnasium.
Bevilling: 100.000 DKK.