Hvordan kan man nytænke terapeutisk behandling af grønlændere
Projektleder: Sanne Broberg, psykolog
Tilknytning til forskningsinstitutioner:
Professor Peter Berliner ved Ilisimatusarfik
The Shore & Whariki Research Centre, Massey University, Auckland New Zealand
Projektets forskningsområde, formål og forskningsspørgsmål:
Selvmord i Grønland er et betydeligt samfundsproblem og et problem der er steget siden slut 1970’erne. I 1987 nåede tallet op på 128,4 selvmord hvert år per 100.000 indbyggere, og var i 1990-1994 fortsat den højeste selvmordsrate på verdensplan med 107/100.000 indbyggere.
Da selvmordsraten i Grønland efter 30 år stadig er den højeste på global plan er problemet fortsat kritisk. Derfor mener jeg at det er vigtigt at undersøge nye muligheder for terapeutisk behandling. De propblemer som Grønland står med, er der erfaringer med hos lignende oprindelige folk.
Māorierne oraktiserer allerede Indigenous Psychology, kulturtilpassede metoder, dekoloniserende metodologier og videnskabelige fremgangsmåder indenfor forskning og behandling af deres folk. Det er derfor interessant at undersøge om den empiri og froskning der findes i Aoteroa, New Zealdn, kunne være relevant i en grønlandsk kontekst, og på denne måde give os en større indsigt i hvordan man kan nytænke, behandle samt forstå mental sundhed for grønlændere bosiddende både i Grønland og i Danmark.
Metoder for kompetencebygning i form af inddragelse af samfundet:
Med forskningen i pilotprojektet og igennem artiklen i Sermitsiaq håber jeg på at skabe en debat omkring, hvordan man kan nytænke mental sundhed i Grønland og de metoder vi gør brug af indenfor psykologiens verden. Om de metodikker man gør brug af i den vestlige verden bare skal overføres i arbejdet med det grønlandske samfund, eller om det er på tide at vi begynder at nytænke terapeutisk behandling indenfor vores kultur. På denne måde mener jeg at vi kan opbygge en større viden og forståelse om os selv, vores kultur og hvordan vi kan højne den mentale sundhed for grønlændere og med det, bedre ruster vores befolkning når det gælder livskvalitet og kompetencer.
Metoder for formidling overfor samfundet:
Det er mit ønske at dele den viden og de fund jeg finder under dette pilotprojekt gennem en artikel i avisen Sermitsiaq, med hvilken der er lavet aftale.
Projektets start- og sluttidspunkt: november 2019 – januar 2020.
Bevilget: 71.120,00 kr.