Graviditetsdiabetes i Grønland

Graviditetsdiabetes i Grønland

Projektleder:
Michael Lynge Pedersen

Fakultet / Forskningsinstitution:
Sundhedvidenskab – Dronning Ingrids Sundhedscenter

Titel:
Graviditetsdiabetes i Grønland

Beskrivelse:
Graviditetsdiabetes er betegnelsen for diabetes, opstået i graviditeten. Tilstanden er forbundet med øget risiko for komplikationer på både kort og lang sigt for mor og barn. Der er øget risiko for fødselskomplikationer, fosterdød og sygelighed i første levedage. Moren er i øget risiko for at udvikle diabetes ligesom barnet er i øget risiko overvægt og diabetes. På den måde startes en ond cirkel med øget tendens til overvægt og diabetes i næste generation.

Behandling i form af livsstilsrådgivning omkring fysisk aktivitet og kost, og i udvalgte tilfælde insulinbehandling, kan nedsætte risikoen for både kortsigtende og langsigtede komplikationer. Da graviditetsdiabetes er uden symptomer, stilles diagnosen oftest ved en screening. En tidligere undersøgelse fra 2008 viste imidlertid at screeningen i Nuuk ikke var så effektiv og forekomsten af erkendt graviditetsdiabetes derfor var lav. Siden da, er der taget initiativer til at øge opmærksomheden på graviditetsdiabetes. Den aktuelle screenings effektivitet er imidlertid ukendt ligesom den aktuelle forekomst af graviditetsdiabetes er det. Formålet med denne undersøgelse er derfor, at undersøge forekomsten af graviditetsdiabetes i Nuuk, Grønland.

Perspektivet er bedre indsats overfor graviditetsdiabetes i Grønland, hvilket kan mindske komplikationer på kort sigt og have folkesundhedsmæssig betydning på lang sigt.

Rapport:
Graviditetsdiabetes

Pulje:
Fakultet:
År:
Kategori:
Scroll til toppen