Aldersbestemmelse af pukkelhval

Aldersbestemmelse af pukkelhval

Projektleder:
Rasmus Berg Hedeholm

Fakultet / Forskningsinstitution:
Naturvidenskab – Grønlands Naturinstitut

Titel:
Aldersbestemmelse af pukkelhval

Beskrivelse:
Der findes pt. ingen estimater af levealder for pukkelhvaler. Ved for første gang, at kombinere metoder anvendt til aldersbestemmelse af andre hvaler (aspartat racemisering) med en nyudviklet metode anvendt på grønlandshaj (kulstof 14-datering), vil vi komme med et valideret estimat af pukkelhvalernes levealder.

Aspartat racemisering tager udgangspunkt i et protein i hvalens øje. Proteinet omdannes med tiden fra en såkaldt L-form til en D-form. Idet man har kendskab til temperaturen i hvalens øje, kan man udregne hvor lang tid (alder), der må være gået for at nå frem til forholdet mellem de to former, da hvalen blev fanget.

Ligeledes fra hvalens øje, kan man analysere mængden af radioaktivt kulstof. Den inderste kerne i øjets linse, dannes i fosterstadiet, og dens sammensætning ændres ikke i hvalens levetid. Ud fra kendskab til udviklingen af kulstofmængden i havet, kan man derfor fastslå det mest sandsynlige tidspunkt for hvalens fødsel, og dermed alder.

Metodekombinationen er helt unik. De to aldersestimater giver ikke blot mulighed for at sammenligne de to metoder, men vil også sandsynliggøre om andre aldersestimater på eksempelvis grønlandshval, grønlandshaj og narhvaler er troværdige.

Projektet er et samarbejde mellem Grønlands Naturinstitut, Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

Rapport og opgørelse:
Aldersbestemmelse af pukkelhval

Pulje:
Fakultet:
År:
Kategori:
Scroll til toppen