Oversigt: Covid-19 forskning og analyser i Grønland

Senest opdateret 20. maj 2021


Nedenunder er samlet
en oversigt og status for forskning og publicerede analyser relateret til Covid-19 i Grønland:


Til dags dato har Grønlands Forskningsråd finansieret ét forskningsprojekt relateret til Covid-19. Det er ph.d.-projektet “Aspects of Covid-19 in Greenland” af Mie Vilstrup Møller, indskrevet ved Ilisimatusarfik og Syddansk Universitet.
Til forskningsrådets Forskningsfremmemidler har der ikke været ansøgninger relateret til emnet – der har været 2 ansøgningerunder siden lockdown i marts sidste år. Der har ikke været målrettede opslag for emnet.

På Sundhedsområdet er der lavet løbende online præsentationer omkring Covid-19 situationen i de arktiske områder, dette gøres på forskningsbaserede opgørelser fra Landslægeembedet.

Økonomisk Råd har udarbejdet rapporter om coronakrisens betydning for Grønlands økonomi:
Økonomisk Råd, 2020, Policy brief med bilag
Økonomisk Råd, 2020, Forårsrapport 2020
Økonomisk Råd, 2020, EfterårsRapport 2020. Alle rapporter findes på rådets hjemmeside.

Grønlandsbanken har i deres halvårsregnskab for 2020 foretaget en gennemgang af forventede påvirkninger af COVID-19 på bankens engagementer.

Visit Greenland har i samarbejde med Good Tourism udarbejdet analysenCOVID-19 – betydning for turismen og BNP i Grønland” (2020) med tal fra Grønlandsbanken og Copenhagen Economics, hvor der estimeres et samlet tab på cirka 450 millioner kroner ved en helt komplet tabt turisme sæson i 2020. Ligeledes er der  to gange i 2020 (april og december) foretaget spørgeundersøgelser angående konsekvenserne af den globale pandemi, blandt ca. 100 grønlandske turistaktører pr undersøgelse. Den kan læses her.

Grønlands Erhverv har lavet en brugerundersøgelse fra april 2020 om erhvervshjælpepakkerne.

Ilisimatusarfik: Da Grønland lukkede ned i 5 uger i marts/april 2020 lukkede offentlige sociale services også ned. I stedet voksede en stærk lokal social bevidsthed i form af NGO-indsatser og frivillig hjælp målrettet hjemløse og socialt udsatte. Det har Steven Arnfjord, lektor og leder af Ilisimatusarfiks Afdeling for Samfundsvidenskabelige Studier, beskrevet i artiklen “Greenland’s emerging social conscience – Voluntary food delivery to people experiencing homelessness in Nuuk”. Åben publikation.

Vi inviterer alle institutioner, virksomheder mm. til at indsende deres forskning eller analyser om Covid-19 betydningen i Grønland.
Mangler vi din/jeres forskning på oversigten, håber vi at høre fra dig/jer.

 

Kortlægningen er en del af rapporten “Funding for COVID-19 related research in the Nordic countries 2020-2021” udgivet af Nordforsk.

 

Kontakt os:

Sekretær Maliina Jensen på mail malj@nanoq.gl eller tlf. +299 361255

Del på facebook
Facebook
Del på email
Email
Scroll til toppen