Grønland og Island i nyt forskningssamarbejde

Grønland og Island indgår i ny strategisk aftale om at styrke samarbejdet indenfor forskning og uddannelse.

4. maj 2022

Grønlands Forskningsråd og det islandske forskningscenter Rannís har underskrevet et Memorandum of Understanding (MoU), som etablerer et nyt partnerskab om at styrke samarbejdet mellem de grønlandske og islandske forskningsmiljøer.

Partnerskabet søger bl.a. at understøtte muligheder for fælles finansiering og facilitering af aktiviteter og projekter, der kan være med til at fremme nye samarbejder indenfor forskning og uddannelse. Det kan f.eks. være workshops, netværksarrangementer, seminarer, udvekslingsprogrammer for forskere og studerende mm.

I forbindelse med Arctic Circle Assembly 2021 initierede de to organisationer en række møder mellem grønlandske og islandske forskere og institutioner for at drøfte mulighederne for et øget samarbejde indenfor forskning, innovation og uddannelse. Repræsentanter fra de to forskningsmiljøer viste stor interesse i at styrke båndende, særligt indenfor emnerne; fiskeri, havøkonomi, geopolitik, kønsstudier, grøn omstilling, naturfarer og klimaforskning. Til møderne drøftede deltagerne også rapporten ”Greenland and Iceland in the new Arctic” og det styrkede bilaterale samarbejde mellem Grønland og Island de seneste år.

For at fremme udviklingen af nye samarbejdsprojekter og fortsætte samtalerne om grønlandske og islandske forskningsprioriteter og fælles interesser, arrangeres en fælles workshop den 25.-26. august 2022 som et ’pre-event’ til Arctic Circle Greenland Forum. Workshoppen skal samle grønlandske og islandske forskere, organisationer og virksomheder omkring temaerne fiskeri, blå økonomi, geopolitik og samfund. Workshoppen vil også kortlægge fælles finansieringsmuligheder og være en oplagt mulighed for at udvide sit netværk. Workshoppen organiseres i samarbejde med Arctic Hub og Icelandic Arctic Cooperation Network.

Formand for Grønlands Forskningsråd, Josephine Nymand siger:

”Det har været en fornøjelse at drøfte de mange muligheder for at øge samarbejdet med vores islandske partnere. Der er en ægte interesse fra begge sider om at samarbejde omkring fælles forskningsprioriter og -interesser. På samme tid, hvad angår forskningspolitik og -investering, gør Island en masse, som Grønland kan lære af”.

Direktør for Rannís, Àgúst Hjörtur Ingþórsson siger: 

”Ved sidste Arctic Circle Assembly i Reykjavík, opnåede vi en vigtig aftale til at styrke vores bånd til det grønlandske forsknings- og uddannelsesmiljø. Partnerskabet med Grønland er en vigtig del af vores arktiske strategi og samarbejde, og vi ser frem til at realisere forskellige økonomiske, videnskabelige, innovative og uddannelsesrelaterede muligheder med vores tætteste nabo”.

Yderligere oplysninger:

Sekretær Maliina Jensen, Grønlands Forskningsråd, tlf. 361255/222090, e-mail: maje@natur.gl

Egill Þór Níelsson, Senior Advisor, Rannís, tel. +354-515 5857, e-mail: egill.t.nielsson@rannis.is

 

Del på facebook
Facebook
Del på email
Email
Scroll til toppen