En verden af viden

Josephine Nymand, formand for Grønlands Forskningsråd, guider os igennem en aften med skarpe foredrag, vin og samtaler i den frie forsknings navn.

Hvert år støtter Grønlands Forskningsråd nogle af de bedste forskere i Grønland. Støtten går til forskere, der står bag de mest originale idéer og samfundsnyttige initiativer i grønlandsk forskning. Vi har samlet et hold af disse forskere denne aften. Vi får et unikt indblik i menneskene bag tankerne og laver et nedslag på nogle vigtige spørgsmål inden for forskningens forunderlige verden.


Program for aftenen:

19.30: VELKOMST, Josephine Nymand, formand for Grønlands Forskningsråd, biolog og afdelingschef ved Pinngortitaleriffik, afdeling for Miljø & Råstoffer

19.35: Naturkræfter på spil: Gletsjer-søer i Grønland
Penelope How, remote sensing specialist og forsker ved Asiaq, vil fortælle om gletsjer-søer som forekommer langs randen af Grønlands indlandsis. Hun vil komme ind på, hvordan ny viden om disse søer er med til at forbedre klima-forskeres og myndighedernes muligheder for vurdering af risici – og dermed også for varsling af oversvømmelse og flom, særligt ved afsides anlægs- eller turismeområder.

19.50: Et klima i forandring: Isens foranderlighed i Nuup Kangerlua
Grønlands indlandsis er i konstant bevægelse og flyder mod kysten, hvor den møder fjordene som gletsjere. John Mortensen, oceanograf og seniorforsker ved Grønlands Klimaforskningscenter, fortæller om gletsjeris i et klima under forandring og om isens mange ansigter i de indre dele af Nuup Kangerlua

20.05: FORSKERSAMTALE, Josephine Nymand i samtale med Penelope How og John Mortensen

20.15 PAUSE, Vinslottet byder på udvalgte vine

20.30: Sundhed i krop, sjæl og ånd
Det grønlandske ord for sundhed ’peqqinneq’, refererer til, at noget er på rette plads. Det er en holistisk forståelse af sundhed, og er alt det, der påvirker mennesker – opvækst, familie, fællesskab, job, de lokale værdier, grønlandsk mad, adgang til naturen og ikke mindst den indre følelse af balance, styrke og identitet. Ingelise Olesen, jordemoder og forskningskoordinator ved Ilisimatusarfik og Center for Folkesundhed i Grønland, vil fortælle om vigtigheden af at tage udgangspunkt i borgernes værdier og styrker, hvis det sunde valg skal give mening for den enkelte.

20.40: MANU forældreforberedelse – et nationalt program fra beslutning til praksis
De første tusinde dage af et barns liv, fra barnet undfanges og indtil dets andet leveår, er det kritiske vindue, der skaber grundlaget for sundhed og udvikling. Christine Ingemann, ph.d.-studerende ved Ilisimatusarfik og SDU – Statens Institut for Folkesundhed, vil præsentere sit forskningsprojekt, hvor hun følger implementeringen af MANU programmet for forældreforberedelse. Hun vil give et indblik i hendes første resultater og hvordan hun løbende sikrer en forankring og anvendelse af hendes resultater i praksis.

20.50: FORSKERSAMTALE, Josephine Nymand i samtale med Ingelise Olesen og Christine Ingemann

21.00 TAK for i aften.

 

Pris: 40 kr.
Begrænset deltagerantal.
Tilmelding til: nuuklokalmuseum@sermersooq.gl eller sms 560107

 

 

Udgivet 19. februar 2021

Del på facebook
Facebook
Del på email
Email
Scroll til toppen